Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας! Το ΟΧΙ των Ελλήνων στις 28 Οκτωβρίου 1940 | Πόπη Γ. Γεωργίου – NEWSEAE.GR

1940 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας!

Το ΟΧΙ των Ελλήνων στις 28 Οκτωβρίου του 1940

Ολόκληρη η Ελλάδα από άκρη σε άκρη γιορτάζει την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μια μέρα ορόσημο για τον Ελληνισμό, κατά την οποία ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς, διερμηνεύοντας τα αισθήματα και τη βούληση του Ελληνικού λαού, απάντησε με ένα βροντερό ΟΧΙ στις ανέντιμες και παράλογες απαιτήσεις των Ιταλών, για την παράδοση λιμανιών και καίριων σημείων της χώρας μας, από όπου επιθυμούσαν να διέλθουν με απώτερο σκοπό τη μετάβαση τους στην Αφρική, όπως περιγράφονταν στο γνωστό τελεσίγραφο, που επέδωσε ο Πρεσβευτής της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά.

Είναι χαρακτηριστική η βιασύνη των Ιταλών, που απαιτούσαν άμεση και εντός διώρου απάντηση, εκβιάζοντας και απειλώντας την Ελλάδα ότι διαφορετικά θα εισέβαλαν στο Ελληνικό έδαφος.

Επί της ουσίας η ημερομηνία αυτή αποτελεί την έναρξη της συμμετοχής της χώρας μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υψηλό φρόνημα, η αγωνιστικότητα, ο ενθουσιασμός οδήγησαν τους στρατιώτες, αλλά και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό να ανταποκριθεί στο υπέρτατο χρέος για την  Ελευθερία και τη σωτηρία της χώρας μας.

Ενθαρρυντικά και πατριωτικά συνηγορούσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, ο οποίος μετέδιδε ανά πάσα ώρα και στιγμή τα διαγγέλματα  του Βασιλιά  και του Πρωθυπουργού διανθίζοντας  τα μς εμβατήρια και τα πατριωτικά τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, τα οποία εμψύχωναν τους στρατιώτες μας στο Αλβανικό μέτωπο.

Όλοι οι Έλληνες με το άκουσμα της εισβολής των Ιταλικών στρατευμάτων στη χώρα μας και υπό τον έντονο θόρυβο των σειρήνων, ξεχύνονται στους δρόμους, τα σχολεία και τα καταστήματα κλείνουν, οι καμπάνες χτυπούν συνέχεια και ο άνισος αριθμητικά πόλεμος αρχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ενωμένος όμως ο Ελληνικός λαός θα εντυπωσιάσει την Παγκόσμια Κοινότητα, έτσι που μια αγγλική εφημερίδα έγραψε στις 4/4/1941, ότι:
''Από τώρα και στο εξής δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες''.

Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1940!


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!