Ομιλία του Ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλου ''Ψυχαναλυτική ψυχοσωματική'' 23/6/2018 Αθήνα - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ ΕΨΕΤο Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ψυχίατρου, ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλου με θέμα «Ψυχαναλυτική ψυχοσωματική», στο Ινστιτούτο Γαληνός.

Ο Σάββας Σαββόπουλος είναι, Διδάσκων Αναλυτής Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας (ΕΨΕ) και Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας.

Η αύξουσα συχνότητα των ψυχοσωματικών εκδηλώσεων αποτελεί ήδη γνώρισμα της εποχής. 

Ο Σάββας Σαββόπουλος αναφέρει:

''H ψυχαναλυτική ψυχοσωματική αναπτύχθηκε ύστερα από τις επισημάνσεις του Φρόυντ για το άρρηκτο της σχέσης μεταξύ σώματος και ψυχισμού και τις έρευνες των επιγόνων του, οι οποίοι επεδίωξαν να συσχετίσουν την εμφάνιση νόσων σε άτομα που εμφανίζουν μόνιμη ή παροδική λειτουργική ανεπάρκεια του ψυχισμού. Υποστηρίχτηκε ότι η επαρκής ψυχική λειτουργία - αυτή που επιτρέπει την ικανοποιητική επεξεργασία των εσωτερικών και εξωτερικών ερεθισμάτων- φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της σωματικής υγείας.

Αρχικά, οι Alexander, Dunbar στις ΗΠΑ διατύπωσαν τις πρώτες ολοκληρωμένες ψυχοσωματικές υποθέσεις για να εξηγήσουν το πώς οι συγκινήσεις και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να ευνοήσουν τις σωματοποιήσεις.

Αργότερα, οι Marty, Fain, de M’Uzan, David (Ψυχοσωματική Σχολή των Παρισίων) πρότειναν μια εννοιολογική και παθογεννητική θεώρηση της σωματικής παθολογίας, η οποία περικλείει τους δομικούς, λειτουργικούς και συγκρουσιακούς ψυχικούς παράγοντες, που ενέχονται στην έκλυση, ή την εξέλιξη μιας σωματικής διαταραχής.

Η νόσος θεωρείται ως μη-νοηδοτημένη εκδήλωση λύσης της λειτουργικής συνέχειας του ψυχοσώματος του ασθενούς, δηλαδή ως σημείο ρήξης μιας εσωτερικής και δι-υποκειμενικής ψυχοσωματικής διαδικασίας, της οποίας το νόημα επιδιώκει να αποκρυπτογραφήσει η αναλυτική εργασία.

Ο αναλυτής και αναλυόμενος θα επιχειρήσουν να προσδώσουν κάποιο νόημα στην σωματική νόσο, της οποίας η εκδήλωση θα σχετιστεί με παραμορφώσεις του εγώ και συγκεκριμένα ελλείμματα ορισμένων ψυχικών διεργασιών, ως συνέπεια πρώιμων και ύστερων τραυματισμών.

Η ψυχοσωματική θεραπευτική παρέμβαση αποσκοπεί στην καλύτερη λειτουργία του ψυχισμού, μέσα από την ενίσχυση των λειτουργιών του εγώ, πρωτίστως των εξελιγμένων αμυνών του, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη ένταξη των πολλαπλών (εσωτερικών και εξωτερικών) διεγέρσεων στις ψυχικές διεργασίες''.

Ινστιτούτο Γαληνός

Λεωφόρος Μεσογείων 260, Χολαργός 15561, 1ος όροφος,

Τηλ. 210 65 23 300

 


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!