1η Διημερίδα ''Νευροψυχολογική Αποκατάσταση στις Νευρολογικές και Ψυχιατρικές Διαταραχές'' 13-14/04/2019 Θεσσαλονίκη | NEWSEAE.GR

1η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ Νευρολογικη Αποκατάσταση 13 14 Απριλιου 2019 Θεσσαλονίκη

Η Ελληνική Νευροψυχολογική Εταιρεία (ΕΝΨΕ), η Ακαδημία Νευροαποκατάστασης και το Εργαστήριο Γνωστικής Νευροεπιστήμης, Τμήμα Ψυχολογίας, ΑΠΘ διοργανώνουν την 1η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ με τίτλο ''Νευροψυχολογική Αποκατάσταση στις Νευρολογικές και Ψυχιατρικές Διαταραχές'' στις 13-14 Απριλίου 2019.

H Διημερίδα θα διεξαχθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) - Αμφιθέατρο ΙΙΙ, 3ης Σεπτεμβρίου - Πανεπιστημιούπολη 546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αντικείμενο Διημερίδας

Οι εγκεφαλικές βλάβες και οι παθήσεις του εγκεφάλου χαρακτηρίζονται ως η «σιωπηλή επιδημία» στις ανεπτυγμένες και στις προηγμένες κοινωνίες, και αφορούν όλες τις ηλικίες. Οι επιπτώσεις των εγκεφαλικών βλαβών επιδρούν σε κινητικές, συμπεριφορικές και νοητικές λειτουργίες. Μέχρι πρόσφατα, ήταν γενικά αποδεκτό, ότι ο εγκέφαλος ήταν δομικά στατικός και ότι οι δυνατότητες λειτουργικής ανάκαμψης μετά από εγκεφαλική βλάβη ήταν ιδιαίτερα φτωχές. Ωστόσο, ευρήματα από νεότερες ευγνωσμένου κύρους μελέτες, αναφέρονται στην ευπλαστότητα του εγκεφάλου υποστηρίζοντας ότι ορισμένα εγκεφαλικά κυκλώματα είναι δυνατό να αναδιοργανωθούν, και ότι η εφαρμογή θεραπειών γνωστικής αποκατάστασης συμβάλλει θετικά στη λειτουργική νοητική ανάκαμψη και στη λειτουργικότητα των ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες. 

Η γνωστική αποκατάσταση είναι μία μη φαρμακευτική νευροσυμπεριφορική θεραπεία για τις νοητικές λειτουργίες, τη συμπεριφορά και τη διάθεση που ενδεχομένως να έχουν διαταραχθεί λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού ή νόσου του εγκεφάλου. Η εν λόγω θεραπευτική παρέμβαση είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και αφορά στην εφαρμογή ειδικών ασκήσεων ενδυνάμωσης και ανάκαμψης των νοητικών λειτουργιών, στην εκμάθηση εναλλακτικών στρατηγικών για την εκτέλεση λειτουργιών που δεν ανακάμπτουν και σε ειδικές θεραπείες για την αποκλίνουσα συμπεριφορά και την ψυχοπαθολογική διάθεση.

Στις υπηρεσίες αποκατάστασης συμμετέχει όλη η ομάδα αποκατάστασης (φυσίατροι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, λογοπαθολόγοι–λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές). Ωστόσο, την ομάδα της γνωστικής αποκατάστασης συνήθως καθοδηγεί ο Κλινικός Νευροψυχολόγος λόγω της ειδικής και μακρόχρονης κλινικής εκπαίδευσης του στη νοητική, στη συμπεριφορική και στην ψυχοπαθολογική έκφραση των εγκεφαλικών τραυματισμών και των παθήσεων του εγκεφάλου.

Η Διημερίδα απευθύνεται σε Μεταπτυχιακούς και Διδακτορικούς φοιτητές και επαγγελματίες κλινικούς (ψυχολόγους, κλινικούς ψυχολόγους, νευροψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και ιατρούς που εργάζονται στον τομέα της αποκατάστασης, φυσιάτρους, ψυχιάτρους, νευρολόγους και λοιπές ειδικότητες), που έχουν λάβει έστω και μια εισαγωγική εκπαίδευση στη γνωστική αποκατάσταση και εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν σε κλινικά πλαίσια ή ιδιωτικά με ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη ή πάσχουν από νευρολογικά ή ψυχιατρικά νοσήματα που επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες.    

Πρόγραμμα

 Διημερίδας ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!