Ανοιχτά Σχολεία Δήμου Αθηναίων Ιστορίες που άλλαξαν την Αθήνα 31/5/2018 - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

Ανοικτά Σχολεία

 

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση με τίτλο "Ιστορίες που άλλαξαν την Αθήνα" την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 στις 18:30 στο Ανοιχτό Σχολείο της Κυψέλης 26ο Δημοτικό, Φωκίωνος Νέγρη 63, Αθήνα.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμος Αθηναίων γιορτάζουν τη λήξη της χρονιάς με ολόκληρη τη γειτονιά, με μουσική, χορό, τραγούδι και πολλά δρώμενα. Η φετινή γιορτή φιλοδοξεί να ξεσηκώσει μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές του Δήμου, την Κυψέλη!

Το Ανοιχτό Σχολείο Κυψέλης – 26ο Δημοτικό Σχολείο επί της Φωκίωνος Νέγρη, θα φιλοξενήσει από τις 18.00 έως τις 22.00 μουσικά δρώμενα επί σκηνής, δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών για παιδιά, εκθεσιακά περίπτερα, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και ένα αλλιώτικο… θερινό σινεμά με προβολές των συναρπαστικών ταινιών που ξεδιπλώνουν «Ιστορίες» του προγράμματος. Ιστορίες που άλλαξαν και αλλάζουν την Αθήνα με τον πλέον δημιουργικό και ποιοτικό τρόπο.

Οι παρευρισκόμενοι στη μεγάλη γιορτή θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν πρώτοι απ’ όλους μια γεύση των summer camps και να μάθουν περισσότερα από τους φορείς των καλοκαιρινών δράσεων, στα σχετικά ενημερωτικά περίπτερα που θα υπάρχουν στο προαύλιο.

Την εισαγωγή για τις 'ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ' θα κάνει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων με μία μοναδική συναυλία στο προαύλιο 26ου Δημοτικού Σχολείου.
Tο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμος Αθηναίων υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Stavros Niarchos Foundation, τον συντονισμό του Athens Partnership, ενώ είναι στην αποκλειστική ευθύνη της Αντιδημαρχίας για το Παιδί – Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

Συμμετέχουν:
Simone Mongelli | Artika Theatre Company | Herakleidon Museum | Athens Makerspace | Δόμνα Σαμίου / Domna Samiou Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου | Elix/ Ελιξ- Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας | Η Πεταλούδα στο Τελευταίο Θρανίο | Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Αθηναίων | Orchistra Chomaton | Θεατρική Ομάδα "Παραμύθι Από Μακριά" | Hellenic Children's Museum | Karpos | Greek Instagramers Events | StoryDoc | Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ | Fifty Plus Hellas - 50και Ελλάς | Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής - Greek Orff-Schulwerk Association | City Lab | ΜΕΤΑδραση - METAdrasi | Ε.Α.Τ.Α. | Seveneleven Theater Company | BEATBOX GREECE | Upcycled Percussions Team

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
On Stage
18:30 – 19:30
Upcycled Percussions Team - Συναυλία Κρουστών από Ανακυκλώσιμα Υλικά
Η ανατρεπτική ορχήστρα κρουστών που έμαθε στους Αθηναίους πώς να φτιάχνουν μουσικά όργανα από κατσαρόλες, κουβάδες, τενεκέδες και τηγάνια, ξεσηκώνει τη σκηνή με ένα δυναμικό μουσικό σόου.
Simone Mongelli – Body Music Performance
Body Music είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του σώματος. Με την
φωνή, τα παλαμάκια, τα πόδια που χτυπάνε το έδαφος, τα χέρια που εκμεταλλεύονται τα
διάφορα σημεία του σώματος για να παράγουν ήχο, οι συμμετέχοντες στη δράση του
μοναδικού Simone Mongelli παρουσιάζουν επί σκηνής ένα εντυπωσιακό μουσικό
αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας το σώμα τους σαν κανονικό μουσικό όργανο.
Ομάδα Θεάτρου Seven Eleven – Θεατρικό Δρώμενο
Η αγαπημένη θεατρική ομάδα που έκανε τους μικρούς κατοίκους της Αθήνας να αγαπήσουν το θέατρο, ετοιμάζει μία ξεχωριστή παρουσίαση των όσων έχουν συμβεί στα Ανοιχτά Σχολεία της Αθήνας.
Artika – Παιδική Χορωδία
Μια καλά κουρδισμένη ομάδα λιλιπούτειων τραγουδιστών ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει μέσα από το τραγούδι και τη μουσική. Ένα μαγευτικό χορωδιακό σύνολο από μικρούς ερμηνευτές, καθοδηγούμενο από τους εμψυχωτές της Πολιτιστικής Εταιρείας Artika, θα δώσει παλμό και ζωντάνια στη σκηνή.
Μετάδραση - Τραγούδια με την συνοδεία του παραδοσιακού οργάνου Bendir
Ο φορέας για την Μετανάστευση και την ανάπτυξη, βρήκε στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου
Αθηναίων τον κατάλληλο χώρο για να απασχολήσει εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες και
μετανάστες με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Για έναν ολόκληρο χειμώνα, στα δημιουργικά
εργαστήρια της Μετάδρασης γεννήθηκαν νέα ταλέντα, τα οποία ανεβαίνουν στη σκηνή για να μας παρουσιάσουν τραγούδια με τη συνοδεία του παραδοσιακού κρουστού της Ανατολικής Μεσογείου.
On Stage
20:00 – 20:30
Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» - Συναυλία
Νέα ταλέντα στο τραγούδι καλλιέργησε για μια χρονιά στα Ανοιχτά Σχολεία ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου». Μια συναρπαστική συναυλία που μας ταξιδεύει στους ήχους της ελληνικής παράδοσης. Υπεύθυνη Διδασκαλίας: Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Έλιξ – Ένα τραγούδι θα σου πω
Μια κιθάρα και μια βελούδινη φωνή είναι ικανά στοιχεία για να μας γαληνέψουν. Ένας
αυτοδίδακτος 12χρονος νεαρός πρόσφυγας, ξεδιπλώνει στη σκηνή το μουσικό του ταλέντο, που καλλιέργησε για μια ολόκληρη χρονιά στις αίθουσες των Ανοιχτών Σχολείων.
Η Πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο – Σηκώστε την Αυλαία
Τα μέλη της ενήλικης ομάδας της δράσης που ξεσήκωσε το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού,
παρουσιάζουν ένα αυτοσχέδιο τρέιλερ της μαύρης κωμωδίας του Παύλου Μάτεσι «Η Τελετή».
Στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια μικρή γεύση της δράσης ανεβαίνοντας στη σκηνή και παίζοντας μαζί με τους συμμετέχοντες θεατρικά παιχνίδια εμπιστοσύνης, συνεργασίας και φαντασίας.
Η Πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο – Απονομή Βραβείων Τουρνουά Πινγκ – Πονγκ
Για μια ολόκληρη χρονιά, στο Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού, μικροί αθλητές έμαθαν όλα τα μυστικά του Πινγκ Πονγκ και συμμετείχαν σ’ ένα απαιτητικό Τουρνουά το οποίο ανέδειξε τον έναν και μοναδικό νικητή. Η βράβευση επί σκηνής.
Εργαστήρια
(19.30 – 20:30)
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο - Ένας … χάρτινος ήρωας στο βιβλίο μου
To Ελληνικό Παιδικό Μουσείο προσκαλεί τα παιδιά σε ένα ευφάνταστο εργαστήρι, με στόχο να κατασκευάζουν τον δικό τους σελιδοδείκτη, έναν μοναδικό σούπερ ήρωα, για να μη χάνονται μέσα στις σελίδες των βιβλίων τους.
Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας δήμου Αθηναίων - Θεατρικό Παιχνίδι για την
κυκλοφοριακή αγωγή Τι πρέπει να προσέχουμε όταν κυκλοφορούμε στον δρόμο πεζοί; Ποια είναι τα δικαιώματα μας και τι οφείλουμε να γνωρίζουμε; Μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά γίνονται πεζοί που περνούν τον δρόμο ανάλογα με τον φωτεινό σηματοδότη, μετατρέπονται σε οχήματα που ακολουθούν τα σήματα κυκλοφορίας και μαθαίνουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο τους κανόνες του ΚΟΚ από τους ειδικούς της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων.
Ορχήστρα των χωμάτων - Μία κάμπια μα ποια κάμπια; Μία κάμπια με μαλλιά!
Μια περιβαλλοντική κατασκευή – έκπληξη. Τι μπορεί να γίνει αν ανακατέψουμε χώμα με
σπόρους και τους τοποθετήσουμε μέσα σε μια κάλτσα; Ένα ανατρεπτικό εικαστικό εργαστήρι περιμένει επίδοξους μικρούς κατασκευαστές να πειραματιστούν με υλικά της φύσης και να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή κατασκευή.
Παραμύθι από Μακριά - Κατασκευή κούκλας με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά για
κουκλοθέατρο Η καλλιτεχνική θεατρική ομάδα «Παραμύθι από Μακριά» ετοιμάζει ένα ξεχωριστό εργαστήρι κατασκευής κούκλας με υλικά από κουκλοθέατρο. Τα παιδιά δημιουργούν την κούκλα που φαντάζονται για το δικό τους κουκλοθέατρο μέσα από ένα ευφάνταστο εργαστήρι, που συνδυάζει το θέατρο με τη ζωγραφική.
Athens Maker Space - 3D Printer & Free Pop Corn
Περάστε μια βόλτα και θαυμάστε τις μικρές δημιουργίες από τους συμμετέχοντες των
μαθημάτων 3D Printing στα Ανοιχτά Σχολεία καθώς και πολλές άλλες εκπλήξεις.
Παρακολουθήστε τον 3D Printer σε δράση, τρώγοντας free popcorn και εξερευνώντας τις
δυνατότητες που σας παρέχει το Athens Makerspace στο χώρο του και όχι μόνο!
Εκθέσεις Greek Instagramers - Έκθεση Φωτογραφίας "Βιβλίο"
Οι Greek Instagramers έμαθαν στους Αθηναίους των Ανοιχτών Σχολείων πώς να τραβούν τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες, τις οποίες παρουσιάζουν σε μια θεματική έκθεση με άξονα το βιβλίο.
Karpos - Έκθεση Φωτογραφίας & Φωτοκόμικ
Τα έργα των μικρών συμμετεχόντων από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Καρπού στα Ανοιχτά Σχολεία ζωντανεύουν. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις τέχνες της φωτογραφίας και του Φωτοκόμικ και έφτιαξαν το δικό τους σενάριο το οποίο ύστερα αφηγήθηκαν μέσα από εικόνες.
Μουσείο Ηρακλειδών - Έκθεση εικονογράφησης
Τα εικαστικά έργα των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια εικονογράφησης του
Μουσείου Ηρακλειδών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από διάσημα παραμύθια και δημιούργησαν τα δικά τους εικαστικά έργα, με τους ήρωες των αγαπημένων τους ιστοριών.
Εκθεσιακά Περίπτερα:
Φορείς που συνεργάστηκαν με το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία και υλοποίησαν δράσεις την
χρονιά που μας πέρασε, θα βρίσκονται με το περίπτερο τους στο προαύλιο του σχολείου
προκειμένου να σας ενημερώνουν για το έργο και τα προγράμματα τους.
Συμμετέχουν: Cosmote, Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ), Μουσείο Ηρακλειδών, Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff (ΕΣΜΑ), City Lab, ΕΛΙΞ Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, ΜΕΤΑδραση - Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), Beatbox, Karpos.
Θερινό Σινεμά (21:00)
Μια τεράστια οθόνη προβολής θα στηθεί στο κέντρο της σκηνής και μόλις πέσει ο ήλιος, οι
«Ιστορίες που άλλαξαν την Αθήνα» θα ζωντανέψουν στο πανί.
Open Schools Stories
Ένα μίνι ντοκιμαντέρ – συλλογή των πιο δυνατών ιστοριών που έκλεψαν τις εντυπώσεις και άλλαξαν την καθημερινότητα των Αθηναίων στις αίθουσες και τα προαύλια του
προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.
Πώς οι έφηβοι της Αθήνας έμαθαν να φτιάχνουν μουσική μόνο με τη χρήση του στόματος,
χωρίς τη συνοδεία μουσικού οργάνου; Τι μυστικά δίδαξαν οι έμπειροι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου στους μαθητές των Ανοιχτών Σχολείων των Πατησίων και της Πλ. Βικτωρίας και πως κατάφεραν να φτιάξουν απ’ το μηδέν μια θεατρική παράσταση που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου; Πόσοι μικροί και μεγάλοι πρόσφυγες και μετανάστες μπόρεσαν να μάθουν ελληνικά και να ενταχθούν στο νέο τους σπίτι, από τους εθελοντές δασκάλους της ομάδας Γέφυρες; Με τι υλικά πειραματίστηκαν και τι κατασκευές δημιούργησαν οι «Μικροί Κατασκευαστές» της Ορχήστρας των Χωμάτων; Τι ξέρουν να κάνουν τα Ρομπότ που δημιούργησαν οι μικροί συμμετέχοντες των STEM εργαστηρίων της City Lab;
Πόσα άστρα μέτρησαν οι Αθηναίοι μέσα στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο του Planetarium
on the Go που κατασκήνωσε για μια βδομάδα στα προαύλια των Ανοιχτών Σχολείων; Πώς
ήταν η βόλτα στον «Κήπο των Αισθήσεων» που έκαναν βρέφη μέχρι 2 ετών μαζί με τους γονείς τους με καθοδηγητές τους εμψυχωτές της Artika; Πόσοι Αθηναίοι έχουν πλέον στο κομοδίνο τους το δικό τους ξύλινο φωτιστικό που έφτιαξαν με καθοδηγητές τους Athens MakerSpace στα Ανοιχτά Σχολεία; Τι γίνεται στις αίθουσες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του δήμου Αθηναίων που φιλοξενείται στο Ανοιχτό Σχολείο της Πλατείας Αμερικής;
Όλες οι απαντήσεις επί της οθόνης!
Ειδικές Προβολές
Story Doc – Home New Home
Το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ προβάλει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τους πρόσφυγες, το οποίο
δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Home New Home. Προλογίζει ο Κώστας
Σπυρόπουλος.
Karpos – Non Stop Animation
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραγωγής βίντεο animation με τη μέθοδο του στοπ-καρέ,
ξεσήκωσε τους μικρούς συμμετέχοντες των εργαστηρίων που πραγματοποίησε o Karpos στα Ανοιχτά Σχολεία. Τα παιδιά ανέπτυξαν σκηνοθετικές, εικαστικές, τεχνικές, και αφηγηματικές δεξιότητες και έφτιαξαν τα δικά τους βίντεο, διάρκειας 1 έως 3 λεπτών, που θα απολαύσετε στην οθόνη.

Είσοδος Ελεύθερη


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!