FREUD CAFÉ: Η κρίση της μεσήλικης ζωής και τα ''Ανεμώλια'' 10/11/2018, Αθήνα | Newseae.gr

FREUD CAFΈ 10.11.2018 ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Freud café στην Αθήνα

Ανοικτές δημόσιες συζητήσεις ανάμεσα σε ψυχαναλυτές και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για τη συνάντηση των ψυχαναλυτικών ιδεών με την ελληνική κουλτούρα και τη σημασία που έχουν στη ζωή μας σήμερα.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12:00-14:00 ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός και ο διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Δημήτρης Τζάκσον συνομιλούν μαζί σας για την Κρίση της μεσήλικης ζωής και τα ''Ανεμώλια'' ή ''λόγια του αέρος'' στο POLIS ATR CAFE.

Τα Ανεμώλια, μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 2011, διατρέχουν οι παρακάτω θεματικοί άξονες:

Η κρίση της μέσης ηλικίας σε μια εποχή έκπτωσης αξιών και προτύπων όπως εμφανίζεται σε μια παρέα ανδρών τους οποίους δένει μια μακροχρόνια φιλία.

Η λατρεία της φυγής και η νοσταλγία της νεότητας.

Η άρνηση παραδοχής της σωματικής και νοητικής φθοράς και η αποφυγή της πραγματικότητας με τη βοήθεια μύθων.

Η συνδρομή της φιλίας ως όχημα διαφυγής και ως βιότοπος αναπαραγωγής και διαμοιρασμού των ψευδαισθήσεων.

Καταχρήσεις, στερεότυπα, σεξισμός και ανεκπλήρωτα όνειρα.

Η σύνδεση της σημερινής πραγματικότητας με τη βοήθεια της αλληγορικής ανάπλασης του ομηρικού κόσμου στο σύνολό του (εκστρατεία, αρπαγή, πόλεμος, φιλία, θάνατος, οδυσσειακό ταξίδι, αυτογνωσία επιστροφή).

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δυο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης.

Έχει γράψει τα παρακάτω μυθιστορήματα:
Φράουστ, (εκδ. Λιβάνη 1995. Νέα έκδοση αναθεωρημένη από τις εκδόσεις Πατάκη 2010), Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού (Πατάκη, 2000), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (Πατάκη, 2002), Στη σκιά της πεταλούδας (Πατάκη 2005), Η αηδονόπιτα (Πατάκη 2008), Ανεμώλια» (Πατάκη 2011. Βραβείο Αναγνωστών 2011 του Ε.ΚΕ.ΒΙ), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο (Πατάκη, 2014. Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλείων Public 2015), Λίγες και μια νύχτες (Πατάκη, 2017 (Βραβείο περιοδικού Κλεψύδρα για το 2017)

Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τον τίτλο Αναπνέοντας κιμωλία - γραφές εκπαιδευτικών (Σαβάλλας, 1996), στη συλλογή διηγημάτων Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου, (σειρά Hotel ένοικοι γραφής, Πατάκη, 2009), στη συλλογή κειμένων Τάξη + Αταξία - Οι νέοι φωνάζουν (Ακρίτας, 2011), στη συλλογή διηγημάτων Ιστορίες Ταχυδρομείου (έκδ. Ελληνικά Ταχυδρομεία, 2014).

Η λεγόμενη κρίση της μεσήλικης ηλικίας είναι μια περίοδος της ζωής κατά την οποία ο άνθρωπος στέκεται απέναντι στον εαυτό του και στο πέρασμα του χρόνου, εκείνος ο οποίος πέρασε και εκείνος ο οποίος απομένει.

Στέκεται απέναντι και στα όνειρα που είχε όταν ήταν νέος τα οποία πραγματοποιήθηκαν και άλλα τα οποία αντιλαμβάνεται τώρα ότι ίσως δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Πώς πενθεί κανείς αυτά τα ανεκπλήρωτα όνειρα τώρα μάλιστα που ο χρόνος μοιάζει όλο και να λιγοστεύει.

Μπροστά σε αυτή την νέα ψυχική πραγματικότητα συχνά κινητοποιείται μια φαντασίωση φυγής, μια ανάγκη να αντιστραφεί ή να σταματήσει ο χρόνος, μια ανάγκη για μια “νέα αρχή''. Η φαντασίωση αυτή καλείται να αντιμετωπίσει ένα βαθύ καταθλιπτικό αίσθημα ματαιότητας της ζωής, ή του λόγου, τα ''Ανεμώλια'' κατά το συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό.

Όμως, σε περίπτωση που καταφέρει κανείς να διανύσει αυτό το δύσκολο ταξίδι της μεσήλικης περιόδου, είναι δυνατόν να συγκροτήσει μια νέα σχέση με την εσωτερική και την εξωτερική του πραγματικότητα, να αποκτήσει μεγαλύτερη ''ακεραιότητα'' κατά τον Erikson στη σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους.

Το μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού ''Ανεμώλια'' προσφέρει μέσα από τις πολλαπλές του αναγνώσεις και ερμηνείες, τη δυνατότητα στον ψυχαναλυτή να στρέψει την προσοχή του και στα θέματα της κρίσης της μεσήλικης ζωής.

Ο Δημήτρης Τζάκσον είναι ψυχίατρος ψυχαναλυτής. Διδάσκων ψυχαναλυτής και μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.

Τόπος συνάντησης: Polis art café Πεσμαζόγλου 5 (Αίθριο Στοάς του Βιβλίου), Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα T 210 3249 588
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 στις 12:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη


FREUD CAFÉ στην Αθήνα
Περιοδικές ανοικτές συζητήσεις για τις ψυχαναλυτικές ιδέες σήμερα
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!