7ο Συμπόσιο Ψυχοσωματικής της ΕΨΣΕ ''Ψυχανάλυση & Ψυχοσωματική–συγκλίσεις και αποκλίσεις'' 1-2/6/2018 Αθήνα - NEWSEAE.GR

Εψσε Συμπόσιο 1 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018Η Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία (ΕΨΣΕ) διοργανώνει το 7ο Συμπόσιο Ψυχοσωματικής με θέμα: ''Ψυχανάλυση και Ψυχοσωματική – συγκλίσεις και αποκλίσεις'' που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Εισαγωγή στο θέμα του 7ου Συμποσίου Ψυχοσωματικής

To 7ο Συμπόσιο της ΕΨΣΕ έχει ως στόχο να αναδυθούν και να σχολιαστούν με σαφήνεια βασικές θέσεις σύγκλισης και απόκλισης των δύο θεωρητικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων.

''Επειδή θεωρούμε ως Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία ότι η συνομιλία με τους συναδέλφους της ψυχαναλυτικής κοινότητας πρέπει να ενισχυθεί, αποφασίσαμε φέτος να μην προσκαλέσουμε αλλόφωνο ομιλητή αλλά να «ακούσουμε» τις δικές μας φωνές. Όσο και αν ο κίνδυνος της «σύγχυσης των γλωσσών» ελλοχεύει στην πρακτική μας, θεωρούμε ότι η κοινή μας καταγωγή από τη μητρική φροϋδική γλώσσα θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τις «διαλέκτους». Για την διευκόλυνση του εγχειρήματος θα οργανωθούν Στρογγυλές Τράπεζες και θα δοθεί ικανοποιητικός χρόνος για συζήτηση με την αίθουσα''.

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου το βράδυ, την θέση του επίσημου προσκεκλημένου ομιλητή κατέχει η Άννα Ποταμιάνου που θεωρούμε ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση για μια συνολική θέαση του ζητήματος. Η ημέρα του Σαββάτου 2 Ιουνίου έχει χωρισθεί σε τρεις Στρογγυλές Τράπεζες και μία Αντιφώνηση, στο κλείσιμο του Συμποσίου.

Τα θέματα που θα θιγούν είναι:

Νοσογραφική ταξινόμηση στην ψυχανάλυση και στην ψυχοσωματική. Το θεωρητικό τους υπόβαθρο και το κλινικό τους ενδιαφέρον. Πρώτες συναντήσεις στην ψυχαναλυτική και στην ψυχοσωματική πρακτική. Η σημασία της διάγνωσης. Όροι και διατύπωση θεραπευτικού συμβολαίου.

Ψυχική οργάνωση και ψυχικοποίηση (mentalisation) κατά S. Freud και κατά P. Marty. Παλινδρόμηση. Αποδιοργάνωση. Σύμπτωμα. Ναρκισσισμός και ψυχοσωματική νόσος.

Θεραπεία. Πλαίσιο. Σύνδεση. Ερμηνεία. Κατασκευή. Προσδόκιμα αποτελέσματα.

Ομιλητές (κατ΄ αλφαβητική σειρά) :

Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Χρυσή Γιαννουλάκη, Βασίλης Δημόπουλος, Ιάκωβος Κλεώπας, Μερόπη Μιχαλέλη, Κώστας Μπαζαρίδης, Σάββας Σαββόπουλος, Δημήτρης Σακελλάρης.

Πληροφορίες :
Οι εγγραφές θα γίνονται πριν την έναρξη του εργασιών του Συμποσίου, την Παρασκευή 1 Ιουνίου, από τις 19.00 έως τις 20.00
Συμμετοχή : 30 ευρώ. Εκπαιδευόμενοι όλων των Εταιρειών και φοιτητές : 15 ευρώ (με την προσκόμιση των αντίστοιχων εγγράφων)
Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δίνονται στο τέλος των εργασιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018.
19.00 Εγγραφές
20.00 Έναρξη Συμποσίου από τον πρόεδρο της ΕΨΣΕ Σάββα Σαββόπουλο
20.15 Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΕΨΕ Σωτήρη Μανωλόπουλο

20.30 Κύρια ομιλία από την Άννα Ποταμιάνου
''Δονήσεις και δίοδοι. Καταμερισμοί και αναθέσεις''

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

09.30-11.00 Α΄ Στρογγυλή τράπεζα
Ομιλητές : Χρυσή Γιαννουλάκη και Ιάκωβος Κλεώπας

Συντονίζει η Αύρα Μπεράτη

Θεματικές συζήτησης : Η ψυχαναλυτική και η ψυχοσωματική διερεύνηση. Νοσογραφική ταξινόμηση στην ψυχανάλυση και στην ψυχοσωματική. Το θεωρητικό τους υπόβαθρο και το κλινικό τους ενδιαφέρον. Πρώτες συναντήσεις στην ψυχαναλυτική και στην ψυχοσωματική πρακτική. Η σημασία της διάγνωσης. Όροι και διατύπωση θεραπευτικού συμβολαίου.

Εισαγωγή στην συζήτηση της Α’ Στρογγυλής Τράπεζας

11.00- 11.30 Διάλειμμα

11.30-13.00 Β’ Στρογγυλή τράπεζα

Ομιλητές: Δημήτρης Σακελλάρης και Βασίλης Δημόπουλος
Συντονίζει ο Κώστας Ζερβός
Θεματικές συζήτησης: Ψυχική οργάνωση και ψυχικοποίηση (mentalisation) κατά S. Freud και κατά P. Marty. Παλινδρόμηση. Αποδιοργάνωση. Σύμπτωμα. Ναρκισσισμός και ψυχοσωματική νόσος.

13.00-14.30 Μεσημβρινή διακοπή

14.30-16.00 Γ΄ Στρογγυλή τράπεζα

Ομιλητές: Κώστας Μπαζαρίδης και Σάββας Σαββόπουλος
Συντονίζει η Άννα Χριστοπούλου
Θεματικές συζήτησης : Θεραπεία. Πλαίσιο. Σύνδεση. Ερμηνεία. Κατασκευή. Προσδόκιμα αποτελέσματα.

16.00-17.30
Αντιφώνησις από τον Αθανάσιο Αλεξανδρίδη και απαντήσεις των ομιλητών

18.00

'Ένα κρασί'', σας περιμένουμε μετά την λήξη του Συμποσίου, στον χώρο του ΕΙΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Διεύθυνση : Γούναρη 32,15343 Αγία Παρασκευή
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διοικητικό Συμβούλιο :
Πρόεδρος : Σάββας Σαββόπουλος
Γραμματέας : Αθανάσιος Αλεξανδρίδης
Ταμίας : Ιάκωβος Κλεώπας


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!