Ψυχοδυναμικό Σεμινάριο 2018-19 ''Η Σιωπή της Μοναξιάς και η Μελωδία του Απoχωρισμού: Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση''. Αιτήσεις έως 12/11/2018 - NEWSEAE.GR

ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 2018-19

Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) και το School of Graduate and Professional Education at Deree – The American College of Greece -με την υποστήριξη της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας,  συνδιοργανώνουν το μετεκπαιδευτικό ψυχοδυναμικό σεμινάριο με τίτλο:
''Η Σιωπή της Μοναξιάς και η Μελωδία του Αποχωρισμού: Μία ψυχαναλυτική προσέγγιση''

Ενότητες
Α. Θεωρητική προσέγγιση Β. Παθολογικές εκφάνσεις Γ. Ο αποχωρισμός στην υπηρεσία του ψυχικού Δ. Μοναξιά και αποχωρισμός στη θεραπεία

Εισηγήσεις

Θεωρητική ποοσέννιση

19.11.2018/ Ο δεσμός και ο αποχωρισμός ως θεμελιώδεις αρχές του ψυχισμού και της ζωής. (Σουμάκη Ε.)

3.12.2018/ Η ποιότητα της παρουσίας - απουσίας του αντικειμένου για την ψυχική οικονομία του υποκειμένου. (Πέτρου Μ.)

Παθολογικές εκφάνσεις

17.12.2018/Το βίωμα του ψυχωτικού: απόσυρση, κατακερματισμός, «παραληρητική σύνδεση». (Παπακωνσταντίνου Κ.)

7.1.2019/ Αυτισμός: μια ιδιότυπη μοναξιά. (Ματσουκά Μ.)

21.1.2019/ Η θηλυκότητα στο σύμπλεγμα της «νεκρής μητέρας». (Σαββόπουλος Σ.)

4.2.2019/Το αίσθημα ψυχικού κενού στον οριακό ασθενή: ανυπαρξία ή επιθετικότητα; (Ζερβής X.)

18.2.2019/ Η άρνηση της ετερότητας του αντικείμενου στον ναρκισσισμό. (Βαρτζόπουλος I.)

4.3.2019/ Η μοναξιά ανάμεσα στο πένθος και την ανία. (Αλεξανδρίδης Α.)

Ο αποχωρισμός στην υπηρεσία του ψυχικού

18.3.2019/Αδυναμία σύνδεσης σε ένα κόσμο γεμάτο αντικείμενα. Οι μερικές ημι-σχέσεις του διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας. (Αναστασόπουλος Δ.)

1.4.2019/0 Δον Ζουάν νιώθει μόνος; Η ασφάλεια και η μοναξιά στην πολλαπλότητα των σχέσεων. Η ικανότητα να είσαι μόνος -κατάσταση- (Winnicott) απέναντι στη μοναξιά -συναίσθημα-. (Παναγιωτοπούλου I.)

Μοναξιά και αποχωρισμός στπ θεραπεία
15.4.2019/ Η μοναξιά του θεραπευτή - ζητήματα αντιμεταβίβασης. (Τάκης Ν.)

6.5.2019/ Μοναχικά Παιχνίδια. (Βασλαματζής Γρ.)

13.5.2019/Όψεις του παραδόξου της Μοναξιάς: ζωή και τέχνη. (Γαλανάκη Ε.)

Περίληψη

"Το λιμάνι απ' όπου ξεκίνησα, είναι αυτό της μοναξιάς μου"
Χένρι Τζέιμς

Η ψυχανάλυση δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το δυσάρεστο συναίσθημα της μοναξιάς. Πολύ κοινό, διατρέχει τόσο το υγιές φάσμα όσο και το σύνολο της ψυχοπαθολογίας.

Άλλοτε παράπονο κι άλλοτε σύμπτωμα που μπορεί να εκφράζει, να συμπυκνώνει ή να καλύπτει ψυχικά φαινόμενα: συναισθήματα όπως θλίψη, οδύνη, οργή, απόγνωση, αναζήτηση της χαμένης αγάπης ή του ιδανικού αντικειμένου, άμυνα απέναντι στην ψυχική κατάρρευση, τον κατακερματισμό ή την επιθετικότητα.

Αντίθετα ο αποχωρισμός και το άγχος αποχωρισμού αποτελούν κεντρικά ζητήματα στην ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική. Ο πρώτος αποχωρισμός σύμφωνα με το Φρόυντ είναι η ίδια η γέννηση, ενώ από τη ποιότητα της σχέσης μητέρας-βρέφους, τους δεσμούς και τους αποχωρισμούς εξαρτάται η ψυχική οργάνωση του εγώ, η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη και η κατοπινή σχέση που αναπτύσσει το άτομο με το αντικείμενο και τον κόσμο γενικότερα. Από τη συμβιωτική, δηλαδή, σχέση, όπου δεν είναι εφικτή η απώλεια ούτε η αναπαράσταση του αντικειμένου, γίνεται η μετάβαση στη σχέση με τα μερικά αντικείμενα και τελικά στην ικανότητα του ατόμου για πένθος και κατάθλιψη.

Καθώς η ζωή είναι γεμάτη από ματαιώσεις, μικρές ή μεγάλες απώλειες κι αποχωρισμούς, το άτομο καλείται να τις αντιμετωπίζει ανάλογα με το ψυχικό του δυναμικό. Έτσι, ο αποχωρισμός καταφέρνει να γίνεται επίτευγμα και ικανότητα απέναντι στην απώλεια και το φόβο θανάτου.

Η μοναξιά είναι παγερή και σιωπηρή, ο αποχωρισμός είναι οδυνηρός αλλά μελωδικός. Εμπεριέχει τον πόνο αλλά επίσης την εμπειρία και τη σύνθεση, ενώ αφήνει στο τέλος μια νότα αισιοδοξίας, όπως ένα ρέκβιεμ, ένα φλαμένγκο ή ένα τραγούδι Ηίρ Ηορ.

Αυτές τις πλευρές της μοναξιάς, του αποχωρισμού με τη σκιά του φόβου του θανάτου στο φόντο, θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε στο σεμινάριο, όπως ο Φρόυντ έγραψε αναφερόμενος στα λόγια ενός παιδιού που φοβόταν το σκοτάδι: "όταν όμως είναι κάποιος στο δωμάτιο μαζί μου και μου μιλάει, το δωμάτιο φωτίζεται..."

Το σεμινάριο απευθύνεται

σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, θεραπευτές τέχνης, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές ψυχικής υγείας κλπ.) που επιθυμούν μία εμπεριστατωμένη εμπειρία και εκπαίδευση πάνω στο θέμα του σεμιναρίου.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν την κλινική σημασία και το ρόλο της μοναξιάς τόσο στο ενδοψυχικό όσο και στο διαπροσωπικό επίπεδο. Ενσωματώνοντας κάποιες από τις τεχνικές των ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων στη συστοιχία των κλινικών τους εργαλείων, θα είναι σε θέση να βοηθήσουν το θεραπευόμενο να νοηματοδοτήσει το αίσθημα μοναξιάς, να δημιουργήσει μια νέα σχέση με αυτό, καθώς και να ανακαλύψει τρόπους να τη χειριστεί.

Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος το Σεμινάριο;

Ο σεμιναριακός κύκλος παρέχει τόσο μια εισαγωγή όσο και εμβάθυνση στην έννοια της μοναξιάς, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των ψυχικών διαταραχών δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα της καλύτερης κατανόησης της μέσα από την παρουσίαση κλινικού υλικού.

Διάρκεια, Ημερομηνίες & Ώρα

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 13 σεμινάρια διάρκειας 2 ωρών, που θα λάβουν μέρος στο κτίριο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος στην Πλάκα (οδός Ηπίτου 17).

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από 19 Νοεμβρίου 2018 έως και 13 Μαΐου 2019, ανά δεκαπέντε ημέρες, ημέρα Δευτέρα και ώρα από 20.00 μέχρι τις 22.00.

Γλώσσα: Ελληνική

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για τον σεμιναριακό κύκλο ορίζεται στα 250€ για το ευρύ κοινό και στα 180 € για τους φοιτητές ή αποφοίτους του Derre, για το προσωπικό του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. και για τους συμμετέχοντες των προηγούμενων κύκλων του Σεμιναρίου.

Αίτηση Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποψήφιοι/ες καλούνται να αποστείλουν έως τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018  συμπληρωμένη τη συνημμένη αίτηση συμμετοχής,  στο  mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Βούλα Κυριακοπούλουlou στο τηλ. 210 600 9800 εσωτ. 1332 ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επιλογή των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο θα βασίζεται στην κλινική και ψυχοθεραπευτική τους εμπειρία, μεταξύ άλλων κριτηρίων. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και ως εκ τούτου για τη συμμετοχή θα ληφθεί υπόψη και η σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. & DEREE 2018-19

Οι Εισηγητές-τριες στον σεμιναριακό κύκλο είναι ψυχαναλυτές-τριες, εγνωσμένης εμπειρίας και κύρους στον χώρο εργασίας τους και στην επιστημονική κοινότητα και εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα κλινικών πλαισίων του ακαδημαϊκού, δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ Αθανάσιος
Ψυχίατρος - Παιδοψυχίατρος - Ψυχαναλυτής, Διδάκτωρ της Ιατρικής και της Φιλοσοφικής (Ψυχολογία), Μέλος της Γαλλικής Ψυχαναλυτικής Ένωσης, Μέλος της Ε.Ψ.Ε. και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (ΙΡΑ)

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης
Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Εποπτεύων και διδάσκων της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε. και της Ε.Ε.Ψ.Ψ., Συντονιστής Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε., Μέλος Δ.Σ. και Επόπτης Τμήματος Παιδιών και Εφήβων Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.

ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης
Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής, Διδάσκων αναλυτής της Ε.Ψ.Ε., Εκδότης Περιοδικού Οιδίπους

ΒΑΣΛΑΜΑΤΖΗΣ Γρηγόρης
Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκων Ψυχαναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

ΓΑΛΑΝΑΚΗ Ευαγγελία
Αναπτυξιακή και σχολική Ψυχολόγος, Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

ΖΕΡΒΗΣ Χρήστος
Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Διευθυντής στο Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Μέλος της Ε.Ψ.Ε., Μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων

ΜΑΤΣΟΥΚΑ Μάτα
Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, Διδάσκον μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε., Εκπαιδεύτρια στην ψυχαναλυτική παρατήρηση βρέφους

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Ιωάννα
Ψυχίατρος - Ψυχαναλύτρια, Τακτικό μέλος της Ε.Ψ.Ε. και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (ΙΡΑ)

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Κώστας
Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής, Επιστημονικός Διευθυντής Τμήματος Ενηλίκων Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.,
Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ψ., Αναλυτής Ομάδας, Μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Ο. και της 5.Ρ.Ρ.Ρ.Ο.

ΠΕΤΡΟΥ Μιχάλης
Κλινικός ψυχολόγος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Πανεπιστήμιο Εγοπ2, Ψυχαναλυτής, Μέλος της Ε.Ψ.Ε. και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (ΙΡΑ), Αναλυτής Ομάδας, Μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Ο. και της 5.Ρ.Ρ.Ρ.Ο.
.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ Σάββας
Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής, Διδάσκων Αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας

ΣΟΥΜΑΚΗ Ευγενία
Παιδοψυχίατρος, Μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ψ., Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, Εποπτεύουσα και διδάσκουσα της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε., Επιστ. Υπεύθυνη Διαγνωστικής & θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί «Σ. Δοξιάδης», Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Ψ.Ψ., Αντιπρόεδρος Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε., Γραμματέας της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.

ΤΑΚΗΣ Νικόλαος
Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Ψυχοδραματιστής, Καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ΡΕΡΕΕ, Εκπαιδευόμενο Μέλος Ε.Ψ.Ε., Αναλυτής Ομάδας, Μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Ο. και της 5.Ρ.Ρ.Ρ.Ο., Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοδράματος (Ρ.Ε.Ρ.Τ.Ο.).

 

PDF 130

 

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα στα Ελληνικά


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!