Ημερίδες σχολικής ένταξης: Στρογγυλή τράπεζα, εργαστήρια, ταινίες 20-21/3/2019 Αθήνα | Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

 σχολείο της Συμπερίληψης Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα διοργανώνει στις 20 και 21 Μαρτίου 2019 Ημερίδες σχολικής ένταξης: Στρογγυλή τράπεζα, εργαστήρια, ταινίες

Γιορτή Γαλλοφωνίας 2019

20 & 21. 03.2019 | Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Στρογγυλή τράπεζα, εργαστήρια & προβολές που προτείνονται στο πλαίσιο της 7ης διεθνούς συνάντησης των συνεργατών του προγράμματος Erasmus + KA2 «Στροφή στο συμπερίληψης στη Ευρώπη».

Πρόγραμμα

Τετάρτη 20.03 2019

13.30-15.00'
Προσομοίωση συνέντευξης τύπου για μαθητές
Auditorium Theo Angelopoulos

Με τους μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά (LFHED) σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Καματερού και τους νέους του ιδρύματος ΙΠΑΠ «Η Θεοτόκος»

Συντονιστές: K. Μπουμπούκης (LFHED), Δ. Μακρή (Σ.Ε.Ε., κλ. ΠΕ80)

Πρόκειται για μία προσομοίωση συνέντευξης αφιερωμένη στην ημέρα της Γαλλοφωνίας που έχει αυτή τη χρονιά ως θέμα: «Το σχολείο της συμπερίληψης στην Ευρώπη» και η οποία γίνεται σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 «Στροφή στο σχολείο της συμπερίληψης». Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, προσομοιώσεις για μαθητές γίνονται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και άλλα πολυμερή όργανα καθώς και για το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πρώτη προσομοίωση συνέντευξης τύπου για μαθητές με σκοπό να ενθαρρύνει του μαθητές στην απόκτηση χρήσιμων δεξιοτήτων για την υπόλοιπη ζωή τους, όπως στο να αφουγκράζονται τις αλλαγές και την τάση στην κοινωνία, να εκφράζουν απόψεις και ανησυχίες, να προβλέπουν γεγονότα και εξελίξεις στην πολιτική κοινωνική και καθημερινή ζωή διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη με σεβασμό και με όραμα για μια καλύτερη ζωή.

17.00-19.00’
Κινηματογραφικές ανακαλύψεις: The Extraordinary Film Festival
Αίθουσα G. Vivier

Υπεύθυνος δράσεων και επικοινωνίας EOP-TEFF: Philippe Molderez, Μάνατζερ και Σύμβουλος Επικοινωνίας

Το «Extra & Ordinary People», εν συντομία EOP asbl, δημιουργήθηκε το 2009 και αναπτύσσει ένα έργο εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και προβληματισμού σχετικά με τις αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρίες μέσω βελγικών και ξένων κινηματογραφικών ταινιών. Ο EOP asbl διοργανώνει επίσης κάθε δύο χρόνια το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου «The Extraordinary Film Festival» (TEFF), του οποίου η 5η έκδοση θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2019. Το 2017 το TEFF προσέλκυσε περισσότερους από 6.500 θεατές στη Λιέγη, στη Ναμούρ, στο Charleroi , στη Mons, στις Βρυξέλλες και στη Libramont!
Ο στόχος του EOP asbl είναι να «απομυθοποιήσει την αναπηρία και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την αναπηρία διαδίδοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες γύρω από την αναπηρία» επειδή «Φοβόμαστε μόνο από αυτό που δεν γνωρίζουμε».

Στα γαλλικά
Εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

19.30-21.00’
Συναυλία: μία συμπεριληπτική προσέγγιση της μουσικής
Auditorium Theo Angelopoulos

Μια μοναδική συναυλία προς τιμή του σχολείου της συμπερίληψης στην Ευρώπη. Μια εξαιρετική συνάντηση της Ορχήστρας «Ηχόχρωμα» του Εργαστηρίου-Λίλιαν Βουδούρη - «Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία», τη χορωδία του 1ου Γυμνασίου Καματερού, σχολείο εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + «Στροφή στο σχολείο της συμπερίληψης στην Ευρώπη» και τη χορωδία του 18ου Γυμνασίου και 18ου Λυκείου Αθηνών, συνεργαζόμενα σχολεία. Μια γιορτή της Γαλλοφωνίας με ρεπερτόριο γαλλικό και ελληνικό για μια βραδιά ενσυναίσθησης.

Πέμπτη 21.03 2019

11.00-12.00’
Εργαστήριο Soundpainting για παιδαγωγούς
Αίθουσα G. Vivier

Eκπαιδευτής: Ιωάννης Μακρής, Πιστοποιημένος soundpainter, Συνθέτης /Αρχιμουσικός, Post-Dr., Dr.Ψυχολογίας, Ειδικός Παιδαγωγός, Μουσικός

Το Soundpainting είναι μια γλώσσα «ζωντανής» σύνθεσης που περιλαμβάνει πάνω από 800 χειρονομίες. Αναπτύχθηκε πριν από 20 χρόνια από τον Αμερικανό Walter Thompson. Αν και το soundpainting αφορά μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς είναι συνάμα ένα πολύ καλό παιδαγωγικό εργαλείο και μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από παιδαγωγούς όσο και από ειδικούς παιδαγωγούς. Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη επαφή με την τεχνική του Soundpainting και θα διδαχθούν βασικές χειρονομίες πάνω στις οποίες οι εκτελεστές – συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες.

Στα ελληνικά
Εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

11.00-12.30'
Σχολικές προβολές ταινιών ευαισθητοποίησης για την αναπηρία
Auditorium Theo Angelopoulos

Υπεύθυνος: EOP-TEFF: Philippe Molderez, Μάνατζερ και Σύμβουλος Επικοινωνίας

Ο EOP asbl προσφέρει «ευαισθητοποίηση» σε θέματα αναπηρίας και παιδαγωγικές τύπου «κλειδί στην πόρτα» για όλους και πιο συγκεκριμένα τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Philippe Molderez θα απευθυνθεί στους νέους και στα σχολεία για να μιλήσει για τη διαφορετικότητα και να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση.

Στα γαλλικά
Εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

19.00-21.00'
Στρογγυλή τράπεζα: Το σχολείο της συμπερίληψης στην Ευρώπη: μύθοι και πραγματικότητα
Auditorium Theo Angelopoulos

Συμπεράσματα της ημερίδας της 20.03.2018

Μετά από μια σύντομη τοποθέτηση της κ. Ντορέττας Αστέρη, Συμβούλου Α΄ Ειδικής Παιδαγωγικής της Μονάδας Εδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του Ι.Ε.Π., η στρογγυλή αυτή τράπεζα έχει αρχικά ως σκοπό να προβληματίσει και να θέσει τη βάση για συζήτηση ανάμεσα στους έλληνες και ευρωπαίους συμμετέχοντες της τράπεζας, οι οποίοι προέρχονται από επτά χώρες και συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + «Στροφή στο Σχολείο της Συμπερίληψης» γύρω από τη συμπερίληψη, όπως ορίζεται στο Καταστατικό της Σαλαμάνκας: «Αναγνώριση της ανάγκης να εργαστούμε για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς που να αποδέχεται την ποικιλομορφία, να προάγει τη μάθηση και να ανταποκρίνεται σε ατομικές ανάγκες».

Στη συνέχεια, σε ένα δεύτερο μέρος, θα προσεγγιστεί το πώς η πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου και οι διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών απαιτούν από το σχολείο της συμπερίληψης, σχολείο χωρίς αποκλεισμούς να αναπτύξει νέες στρατηγικές και μεθόδους παρέμβασης για να προχωρήσει προς την εξατομίκευση των εκπαιδευτικών προτάσεων και την ενσυναίσθηση.

Η στρογγυλή τράπεζα θα κλείσει με μια σύντομη προβολή ταινιών από το Φεστιβάλ ευαισθητοποίησης για τα ΑμεΑ - TEFF.

Με τη συμμετοχή των: Umberto Gugola (FR), Jean Claude Arevalo (FR), Maria Rosaria Alongi (IT), Ana Pinto (PT), Aurora Lefter (RO), Anna Andrzejewska (PO), Dominique Lannoy (BE), Ντορέττα Αστέρη (GR), Ιωάννης Μακρής (GR), Αικατερίνη Κατσούδα (GR), Δήμητρα Μακρή (GR).

Ομιλήτρια: Ντορέττα Αστέρη, Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Παιδαγωγικής, Μονάδα Εδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, Ι.Ε.Π.

Υπεύθυνος προβολής: Philippe Molderez (BE)

Συντονίστρια: Δήμητρα Μακρή (GR)

Είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα βρίσκεται στην οδό Σίνα 31, Αθήνα.

Με το μετρό
Στάση «Πανεπιστήμιο»

Με λεωφορείο
Στάση «Ακαδημία» : εξυπηρετεί πολλές γραμμές αστικών λεωφορείων
Στάση «Διδότου» (Αρ. Γραμμών 230, 813, 026, 027)

Τηλεφωνικό κέντρο: +30 210 3398600
fax: +30 210 3646873
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!