ΠΟΣΕΕΠΕΑ Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με την Μ. Τζούφη & Π. Κασσιανό στο ΥΠΠΕΘ 18/7/2018 - NEWSEAE.GR

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΤΖΟΥΦΗ 2018 1

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα,
τηλ.: 6972056448
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr
                                                                                                                     
ΑΘΗΝΑ, 18/07/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑ ΤΖΟΥΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΑΕ ΚΟ ΚΑΣΣΙΑΝΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 18 Ιουλίου η προγραμματισμένη συνάντηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με την Υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη και το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κο Παναγιώτη Κασσιανό. Στη συνάντηση παρέστησαν από το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ο πρόεδρος κος Παπαευθυμίου, η αντιπρόεδρος κα Γεωργακάκου, ο γενικός γραμματέας κος Κυργιόπουλος, η ταμίας κα Μαργαρίτη και ο ειδικός γραμματέας κος Αναστασιάδης.

Επίσης στη συνάντηση παρέστησαν  η πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Αττικής κα Μπουλμέτη και η κα Σταθά μέλος του Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Αττικής με την ειδικότητα του Ε.Β.Π., που απορρίφθηκε από τους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες των αναπληρωτών λόγω ελλιπούς συμπλήρωσης της υπεύθυνης δήλωσης.

Η Υφυπουργός είχε ενημερωθεί για τη θεματολογία της σημερινής μας συνάντησης και για τις θέσεις της Ομοσπονδίας από το υπόμνημα που της αποστείλαμε ηλεκτρονικά (https://poseepea.blogspot.com/2018/07/blog-post_478.html). Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και διήρκησε 2 ώρες περίπου.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα :

·         Απόρριψη υποψηφίων αναπληρωτών από τους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες λόγω μη ορθής συμπλήρωσης της υπεύθυνης Δήλωσης
Ενημερώσαμε την κα Υφυπουργό και τον κο Κασσιανό για τη χθεσινή μας συνάντηση με το ΑΣΕΠ και τι ειπώθηκε σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.
            Η Ομοσπονδία πρότεινε τα δύο πρώτα σημεία της Υ.Δ. να μη αποτελούν «κόλλημα» της υποψηφιότητας των συναδέρφων αλλά να εξεταστούν κατά την πρόσληψη αφού η υπηρεσία έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να αναζητά αυτεπάγγελτα το ποινικό μητρώο των υποψηφίων, πρόταση που δηλώθηκε από την κα Τζούφη και από τον κο Κασσιανό ότι θα διερευνηθεί από τη νομική υπηρεσία του Υ.Π.Π.Ε.Θ.

Η κα Σταθά με έναν ιδιαίτερα ανθρώπινο και συγκινησιακά φορτισμένο λόγο ανέλυσε διεξοδικά το ιστορικό της δικής της περίπτωσης και εκατοντάδων συνυποψήφιων της, που λόγω της αυστηρότητας της εγκυκλίου και του γεγονότος ότι η Π.Δ.Ε. Αττικής δεν έδωσε καμία οδηγία για τη συμπλήρωση της Υ.Δ. δεν τσέκαρε 2 συγκεκριμένα κουτάκια και απορρίφθηκε από τους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες των αναπληρωτών. Ανέφερε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τη δική της και των συνυποψήφιων της η πιθανότητα να μην εργαστεί την καινούρια σχολική χρονιά και τόνισε την αγάπη για το επάγγελμά της και για τα παιδιά που υποστηρίζει στο σχολικό περιβάλλον. Η κα Μπουλμέτη ζήτησε από το Υ.Π.Π.Ε.Θ. να υιοθετήσει μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο κος Αναστασιάδης διερωτήθη τι αξιολογούμε στην περίπτωση που θέλουμε να προσλάβουμε κάποιον: Τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα ή αν συμπλήρωσε σωστά την υπεύθυνη δήλωση και ζήτησε από το Υπουργείο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να δώσει λύση σε αυτό το θέμα.
           

Η κα Τζούφη στην τοποθέτησή της τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθεί και να διερευνηθεί με την αρμόδια υπηρεσία του Υ.Π.Π.Ε.Θ. το θέμα της ελλιπούς συμπλήρωσης της Υ.Δ. Ο κος Κασσιανός εν συνεχεία ανέφερε ότι στη φετινή προκήρυξη των αναπληρωτών η πρόθεση ήταν να ενσωματωθεί σε ένα σώμα η Υ.Δ. και η αίτηση, για να απλουστευτεί η διαδικασία αλλά εκ του αποτελέσματος η συγκεκριμένη τροποποίηση δεν ωφέλησε τη διαδικασία. Σε σχέση με την τοποθέτηση του κου Αναστασιάδη ανέφερε ότι το Υπουργείο δε μπορεί να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη, διότι το ΑΣΕΠ ως ανεξάρτητη αρχή έχει την εποπτεία και τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων των αναπληρωτών και δε μπορεί το Υπουργείο με οδηγίες να επεμβαίνει σε ζητήματα της δικής του αρμοδιότητας. Ανέφερε δε ότι το ΑΣΕΠ κάνει συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις στις περιπτώσεις εκδίκασης των ενστάσεων. Τόνισε δε ότι θα το ερώτημα για την ελλιπή συμπλήρωση των Υ.Δ. θα συζητηθεί και θα επαναδιατυπωθεί εκ νέου από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.Π.Π.Ε.Θ.
            Στη συνέχεια και αφού τονίστηκε από την Ομοσπονδία η ανάγκη της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για να εξαλειφθούν φαινόμενα σαν τα φετινά, ο κος Κασσιανός αποδέχθηκε την ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου για τη μη εφαρμογή και τη φετινή χρονιά του Ενιαίου Πίνακα. Ως αιτιολογία ανέφερε τη δυσκολία της προσαρμογής των αιτήσεων του Ε.Ε.Π. & του Ε.Β.Π. με την αντίστοιχη των εκπαιδευτικών και ειδικότερα τον τρόπο καταγραφής της ιδιωτικής προϋπηρεσίας του Ε.Ε.Π. & του Ε.Β.Π., προϋπηρεσία που δεν μοριοδοτείται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Εξέφρασε την επιθυμία και τη βούληση του Υπουργείου ο Ενιαίος Πίνακας να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά, όπου θα μειώσει σημαντικά αλλά δε θα εξαλείψει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, φαινόμενα σαν τα φετινά.
            Η Υφυπουργός τόνισε απαντώντας στην κα Σταθά ότι το Ε.Β.Π. αποτελεί αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προς αυτή την κατεύθυνση έγινε και η σύνταξη του καθηκοντολογίου του στη Γενική Εκπαίδευση. Τόνισε δε ότι έχουμε κάνει ενέργειες για να μην απορριφθούν υποψήφιοι για μη ουσιαστικούς λόγους και θα γίνει εκ νέου διευρεύνηση από τη Δ/νση Προσωπικού του Υ.Π.Π.Ε.Θ, δίχως φυσικά να καταστρατηγηθούν οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις της εγκυκλίου των αναπληρωτών. Κλείνοντας δε την τοποθέτησή της για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου θα «λύσει» και τα δικά της χέρια, αναφέροντας σαν παράδειγμα την αξιόπιστη καταγραφή των κενών. Της επιδόθηκε από την Ομοσπονδία η νομική γνωμοδότηση που εστάλη στον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ για να ενημερωθεί και η νομική υπηρεσία του Υπουργείου.
·         Απόρριψη υποψηφίων αναπληρωτών από τους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες λόγω μη υποβολής πιστοποιητικού Ελληνομάθειας
Ενημερώσαμε αναλυτικά την κα Τζούφη και τον κο Κασσιανό για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό δε ζητήθηκε την περσινή χρονιά από ορισμένες Π.Δ.Ε. με αποτέλεσμα οι συνάδερφοι να προσληφθούν και να εργαστούν κανονικά. Επιπλέον, τονίστηκε ότι το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας θα πρέπει να είναι πρόσκομμα για την πρόσληψη των αναπληρωτών και όχι για την υποψηφιότητά τους.
Η κα Τζούφη ανέφερε ότι το αποδεικτικό Ελληνομάθειας είναι κάτι που ζητείται ρητά από την προκήρυξη και ότι το Υπουργείο δε μπορεί να νομιμοποιήσει μια «αδικία» που έγινε πέρυσι επειδή κάποιοι υπάλληλοι ορισμένων Π.Δ.Ε. δεν εντόπισαν ότι έλειπε το συγκεκριμένο δικαιολογητικό και οι αναπληρωτές προσελήφθησαν κανονικά και θεώρησε ατομική ευθύνη των συναδέρφων τη μη υποβολή του εν λόγω δικαιολογητικού.

·         Προβλήματα στην απόδοση συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από την αρμόδια επιτροπή του Ι.Ε.Π.
Η Ομοσπονδία ενημέρωσε την κα Τζούφη και τον κο Κασσιανό για τις φετινές στρεβλώσεις και αδικίες που παρατηρήθηκαν και τη φετινή χρονιά με τις συνάφειες των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των μελών της από την αρμόδια επιτροπή του ΙΕΠ.

Η κα Τζούφη ανέφερε ότι τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής αντικαταστάθηκαν από Πανεπιστημιακούς για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα. Ο κος Κασσιανός πρόσθεσε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των μεταπτυχιακών που αιτήθηκαν συνάφεια αυτή δόθηκε και απέδωσε την ευθύνη σε όσους συναδέρφους κατέθεσαν ελλιπή δικαιολογητικά και δεν αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις τους.

Ο κος Παπαευθυμίου πρότεινε κατόπιν παραίνεσης της Υφυπουργού τα κριτήρια να υπάρχουν από το ΙΕΠ, αλλά οι συνάφειες να χορηγούνται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπως ακριβώς συμβαίνει στο μόνιμο προσωπικό του Ε.Ε.Π. & του Ε.Β.Π.  Η θέση της Ομοσπονδίας που διατυπώθηκε για μία ακόμη φορά είναι η ρύθμιση της ενιαίας αντιμετώπισης της συνάφειας στον κλάδο, στο αντικείμενο απασχόλησης και στην ειδική αγωγή.

Ο κος Κυργιόπουλος τόνισε ότι αποτελεί νομική παρατυπία οι συνάδερφοι να μην έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση σε δευτεροβάθμιο όργανο καθώς το ΑΣΕΠ εξετάζει τη νομιμότητα της διαδικασίας και όχι την ουσία της ένστασης.
Ο κος Κυργιόπουλος έθιξε και το θέμα της διαφορετικής απόδοσης συνάφειας σε συναδέρφους με τον ίδιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ο κος Κασσιανός τόνισε ότι αυτό συνέβη, διότι επελέγησαν διαφορετικά μαθήματα και διαφορετική πτυχιακή εργασία στο ίδιο μεταπτυχιακό με αποτέλεσμα να δοθεί διαφορετική συνάφεια στους συνυποψηφίους.

Ο κος Παπαευθυμίου ανέφερε την οριστική απόφαση της Ομοσπονδίας όπως αποτυπώθηκε και από τη Γενική της Συνέλευση στο  ότι το θέμα της νόμιμης και αξιόπιστης λειτουργίας της επιτροπής αυτής έχει ανατεθεί σε νομική υπηρεσία για να το διερευνήσει και για να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες προστασίας των συναδέλφων μας.

Η κα Τζούφη συμφώνησε να κάνουμε μια νέα συνάντηση με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να βρεθεί μια δίκαιη και αξιόπιστη λύση μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

·         Επανακατάταξη του Ε.Β.Π. στον κλάδο ΤΕ
Τέθηκε για μία ακόμη φορά από την Ομοσπονδία το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κος Παπαευθυμίου τόνισε ότι υποβλήθηκε νομική γνωμοδότηση του Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Αττικής θετική στην επανακατάταξη του Ε.Β.Π. από ΔΕ σε ΤΕ και το Υπουργείο δεν μας απάντησε ποτέ επί του περιεχομένου της. Η κα Μπουλμέτη αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του κου Μπαξεβανάκη στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για την επανακατάταξη κλάδων εκπαιδευτικών από  ΔΕ  σε ΤΕ.
            Ο κος Κασσιανός υπογράμμισε ότι αυτό συνέβη γιατί στις συγκεκριμένες ειδικότητες γίνεται ανάθεση μαθημάτων, κάτι που δε συμβαίνει με το Ε.Β.Π. Τόνισε δε ότι ούτε η παιδαγωγική επάρκεια μπορεί προς το παρόν να λύσει το συγκεκριμένο ζήτημα.  Η κα Τζούφη πρόσθεσε ότι χρειάζεται διερεύνηση και εμπλοκή πολλών Υπουργείων (π.χ. Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Οικονομικών) για να γενικευτεί  η παραπάνω πρωτοβουλία του κου Μπαξεβανάκη.

·         Επαναφορά της ρύθμισης του αρ.  13 του ν. 3699/08 για τους Συμβούλους Ε.Ε.Π.

Η Ομοσπονδία ζήτησε την ενεργοποίηση του αρ. 13 του ν. 3699/08, το οποίο προβλέπει τη σύσταση συμβούλων Ε.Ε.Π. και την πρόβλεψη κάθε λεπτομέρειας που θα έκανε τον θεσμό αυτό ιδιαίτερα αποτελεσματικό, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κλάδων μας και των αυξανομένων αναγκών των μελών μας για επιστημονική καθοδήγηση.

Η πρότασή μας αυτή δε βρήκε σύμφωνους την κα Τζούφη και τον κο Κασσιανό που αντιπρότειναν επιμορφωτικά προγράμματα και στάθηκαν στο γεγονός ότι και άλλες ειδικότητες δεν έχουν συντονιστές. Ο κος Κασσιανός στάθηκε στη δυνατότητα που δόθηκε σε μέλη Ε.Ε.Π. να είναι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου στα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών δομών. Η κα Τζούφη ήταν θετική σε συνάντηση με Σχολικούς Νοσηλευτές προκειμένου να συζητηθούν συγκεριμένα θέματα γύρω από το καθηκοντολόγιό τους.


·         Πιστώσεις, χρονοδιάγραμμα πινάκων, μόνιμοι διορισμοί
Στο τέλος της συνάντησής μας η κα Τζούφη μας τόνισε ότι επιθυμία και η αγωνία της είναι να είμαστε στις θέσεις μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς όπως συνέβη και την περσινή χρονιά. Τόνισε όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε χρονικά θα είναι έτοιμο το ΑΣΕΠ για να εκδώσει τους οριστικούς πίνακες των αναπληρωτών. Ο κος Κασσιανός υπογράμμισε ότι οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών θα βρίσκονται στο Υπουργείο από τις 3 Σεπτεμβρίου και ότι η διάθεσή τους θα εξαρτηθεί από την ευελιξία και την ταχύτητα της κάθε Π.Δ.Ε.  Η κα Τζούφη μας τόνισε κλείνοντας τη συνάντησή μας ότι το Υπουργείο σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας θα ανακοινώσει τους μόνιμους διορισμούς τον Οκτώβριο. Ανέφερε δε ότι θα είναι επίμονη στη διεκδίκηση του απαιτούμενου αριθμού προσωπικού που θα απασχοληθεί στην Ειδική Αγωγή κάτι φυσικά που αφορά το Ε.Ε.Π. & το Ε.Β.Π.

Η Υφυπουργός μας ανέφερε ότι θα είναι πάντοτε στη διάθεσή μας και ότι στόχος της είναι να δίνονται λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν με μικρά θετικά βήματα.

ΠΟΣΕΕΠΕΑ Δ.Σ. ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!