Ισχυρός σεισμός 6.4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

ΣΕΙΣΜΟΣ 6.4.ΡΙΧΤΡ ΖΑΚΥΝΘΟΣ 26.10.2018 Α

 

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε  το νησί της Ζακύνθου, σήμερα, στις 01:54 π.μ., έντασης 6.4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44χλμ νότια-νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου. Ο εγκέλαδος προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Η σεισμική δόνηση στο Ιόνιο Πέλαγος ήταν 6,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS και είχε επίκεντρο 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ακόμα στην Αθήνα.

Έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, με αποτέλεσμα να ανησυχούν οι κάτοικοι του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτήρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου ο σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ο καθηγητής  Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή ''ΣΗΜΕΡΑ'' ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες  μετασεισμός της τάξης 6.0 ρίχτερ και συνέστησε στον κόσμο να είναι πολύ προσεχτικός.

''Είναι μεγάλος, ισχυρός και επιφανειακός σεισμός. Έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη”, είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε στο Ιόνιο πέλαγος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Ελένη Καλογεροπούλου.

''Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος, το 6,7 – 6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι ίσως να είναι πιο σωστό. Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε”, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ''Με απόλυτη βεβαιότητα αναμένουμε να συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, μετασεισμική ακολουθία. Ήδη καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ. Ενδέχεται τα μεγέθη των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν να μεγαλώσουν και άλλο, μπορεί να φτάσει το 6 – 6,2 Ρίχτερ... Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε''.

Με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά, όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!