Ε.Σ.Α.μεΑ: Για τα σοβαρά θέματα της ειδικής εκπαίδευσης στην υφυπουργό Μ. Τζούφη - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

ΕΣΑμεΑ logo

Ε.Σ.Α.μεΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα σοβαρά θέματα της ειδικής εκπαίδευσης στην υφυπουργό Μ. Τζούφη

Συνάντηση με την υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη είχε την Τρίτη 19 Ιουνίου αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τους Ιωάννη Λυμβαίο, γενικό γραμματέα, Κωνσταντίνο Γαργάλη, ταμία και Κωνσταντίνο Χόρτη, αναπληρωτή γενικό γραμματέα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και έγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και αναπτύσσονται σε επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην κ. Τζούφη, στις 9 Μαΐου 2018.
Βεβαίως η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναμένει ουσιαστικές λύσεις και προτάσεις επί των θεμάτων από πλευράς υπουργείου. Ο κ. Βαρδακαστάνης με το πέρας της συνάντησης τόνισε: "Η εκπαίδευση συνιστά επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, μια επένδυση καθοριστική για την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης αλλά και της προσωπικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά· αυτό είναι ένα αξίωμα από το οποίο δεν εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση.
Στην παρούσα χρονική περίοδο, κατά την οποία η παρατεταμένη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας πλήττει ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία, η ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση αποτελεί περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, είτε ως μαθητές είτε ως εργαζόμενοι σε αυτή". Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε επίσης ότι :"Η εκπαίδευση συνολικά και ιδιαίτερα η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία απαιτούν συναίνεση, συνεννόηση και διαβούλευση όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και του αναπηρικού κινήματος".
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της υφυπουργού με την Ε.Σ.Α.μεΑ.:
- Ενημέρωση σχετικά με τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Αναμόρφωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
- Μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία. Η ΕΣΑμεΑ επεσήμανε ιδιαίτερα τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό παράλληλης στήριξης και σε προσωπικό τμημάτων ένταξης λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού με ΔΑΦ και αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, ενίσχυση θεσμών της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όπως αυτός της Παράλληλης Στήριξης, διαρθρωτικές αλλαγές και βελτιώσεις του υφιστάμενου συστήματος εκπαίδευσης, αλλά και του συστήματος μεταφοράς των μαθητών.
- Μέτρα σχετικά με την εισαγωγή και φοίτηση ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου η ΕΣΑμεΑ ζήτησε τη συμπερίληψη της κατηγορίας του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας (π.χ. σύνδρομο Asperger) και των ατόμων με σύνδρομο Down στις κατηγορίες των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε Σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.
- Λήψη μέτρων για την επαγγελματική αποκατάσταση των εκπαιδευτικών με αναπηρία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 25 του ν.4440/2016 στη γενική και ειδική εκπαίδευση για την πρόσληψη μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των εκπαιδευτικών που έχουν υπό την προστασία τους άτομο με αναπηρία και αναμόρφωση του αναχρονιστικού ΠΔ50/1996 που διέπει τις μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών με αναπηρίες και εκπαιδευτικών- γονέων παιδιών με αναπηρία.
- Θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ σε φορείς και θεσμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι η ενεργός συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων αποτελεί βασική αρχή της χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης, όπως ορίζει το άρθρο 4, παρ. 3 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
- Η αντιπροσωπεία ζήτησε από την υφυπουργό την πραγματοποίηση, από κοινού, σύσκεψης με τη σύνοδο των Πρυτάνεων των ΑΕΙ και τη σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, ώστε να εφαρμοσθούν οι απαιτήσεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
- Τέλος, τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τις υπηρεσίες στατιστικών δεδομένων του υπουργείου Παιδείας βάσει του άρθρου 68 του ν.4488/2017, όπου το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. θεσμοθετείται ως ο βασικός συνομιλητής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των λοιπών φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος αναφορικά με την υποχρέωσή τους να αναπτύσσουν, να παράγουν και να διαδίδουν επίσημες στατιστικές σχετικά με τα άτομα με αναπηρία.
Μετά την ανάπτυξη των θεμάτων από την αντιπροσωπεία η υφυπουργός δήλωσε ότι βλέπει θετικά τα αιτήματα και ότι «απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση από όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα, τους φορείς, τους γονείς και τις οικογένειές τους».
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!