Η Πρότυπη Παιδική Χαρά της Αμυμώνης για παιδιά με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες είναι γεγονός!!! - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΜΥΜΩΝΗΣ

 

Η ίδρυση του Πανελλήνιου Σύλλογου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες η «Αμυμώνη» το 1993, οφείλεται στην έλλειψη οποιουδήποτε κατάλληλου εκπαιδευτικού πλαισίου για παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, Παρασκευή Μπέλλου, μητέρα παιδιού που τότε αντιμετώπιζε αυτή την πραγματική ανεπάρκεια στη χώρα, εμπνεύστηκε και δημιούργησε μαζί με άλλους  γονείς που αντιμετώπιζαν την ίδια αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους, την Αμυμώνη.

Ο στόχος, αυτονόητος. Να έχουν και τα τυφλά παιδιά με πρόσθετες αναπηρίες, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την αξιοπρέπεια.

Η Αμυμώνη παραμένει ο μόνος πανελλήνιος φορέας που εκπαιδεύει παιδιά & ενήλικες με οπτική & πολλαπλές αναπηρίες. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα 4 προγράμματα που λειτουργεί, έχει περιθάλψει, βοηθήσει και εκπαιδεύσει πάνω από 200 άτομα, αλλά παράλληλα έχει καθοδηγήσει και στηρίξει με κάθε τρόπο και τις οικογένειές τους.

Για την εξυπηρέτηση και τη σωστή εκπαίδευση και απασχόληση των παιδιών μας, με την ευθύνη της Διοίκησης του Συλλόγου, πραγματοποιούνται τα παρακάτω εξειδικευμένα προγράμματα:

Πρώιμη Παρέμβαση

Πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 0-6 ετών με τις προαναφερόμενες αναπηρίες. Οι συνεδρίες γίνονται στο σπίτι του κάθε παιδιού από ειδικευμένους εκπαιδευτές. Λειτουργεί από το 2004. Για τα έτη 2016 – 2019 επιχορηγείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ίριδα

Εδρεύει στο Ελληνικό. Λειτουργεί από το 2005. (Από το 1995 έως το 2005, λειτουργούσε το αντίστοιχο κέντρο Ημέρας «Επικοινωνία», με άλλη νομική μορφή). Επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και τη Περιφέρεια Αττικής.

Ξενώνας Πολίχνη

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση για παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες, από 8 ετών. Πραγματοποιείται σε κατοικία στο Χαλάνδρι στην οδό Ναυαρίνου 24 15232, Χαλάνδρι. Λειτουργεί από το 1996.

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ''Λίλιαν Βουδούρη''

Το πρώτο σπίτι στην Ελλάδα, δομημένο ειδικά για την κατοίκηση, εφ’ όρου ζωής, ανθρώπων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Βρίσκεται στην οδό Πικερμίου 79 19009 Πικέρμι. Λειτουργεί από το 2012.

Το 2016 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη», οραματίστηκε μία παιδική χαρά που θα μπορούν να παίζουν και να χαίρονται όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που εκπαιδεύει και βοηθά 25 χρόνια τώρα:

Παιδιά με μερική ή ολική οπτική αναπηρία που επιπλέον μπορεί να έχουν νοητική στέρηση, αυτισμό, σύνδρομα, κινητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα ακοής, επιληψία, νευρολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές.

Έτσι, το Δεκέμβριο 2016 ξεκίνησε καμπάνια crowdfunding με τη στήριξη του Act4Greece, για την κατασκευή της πρώτης Πρότυπης Παιδικής Χαράς για παιδιά με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες

Η καμπάνια στέφθηκε με επιτυχία, με την υποστήριξη του κόσμου και των φίλων της Αμυμώνης!

Η Πρότυπη Παιδική Χαρά της Αμυμώνης λειτουργεί στους χώρους του Κέντρου «Ίριδα» στο Ελληνικό (Λεωφόρος Βουλιαγμένης, Πρώην Αμερικανική Βάση 16777 Ελληνικό).

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι και τη χαρά.

Στην Παιδική Χαρά της Αμυμώνης δίνεται η δυνατότητα ακόμα και στα πλέον επιβαρυμένα άτομα και τις οικογένειές τους να απολαύσουν στιγμές χαρούμενης συνύπαρξης, σε ένα ασφαλές και προσεκτικά μελετημένο περιβάλλον, χωρίς την αίσθηση αποκλεισμού και περιθωριοποίησης που αντιμετωπίζουν από τους γύρω τους.

Ο κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος, με την επιμέλεια των εκπαιδευτών της Αμυμώνης, επιτρέπουν την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, που θα διασφαλίζουν την καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων, για την όσο το δυνατόν ομαλή ψυχοσωματική, αισθητηριακή, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Οι Άνθρωποι της Αμυμώνης σας περιμένουν!

 


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!